Vizita la mormantul lui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop

In dimineata de sambata m-am trezit cu dor de plimbare si asta nu pentru ca era sarbatoare “Sf.Mihail si Gavril ” ci pentru ca nu mai plecasem de mult timp din Bucuresti.

Inca din vara imi doream nespus de mult sa ajung la Arsenie Boca ( de regula sunt o persoana credincioasa) si daca tot vroiam sa plec am zis sa fac o plimbare pana acolo, zis si facut, ma uit pe google sa vad harta si cum se ajunge acolo, o descarc pe telefon si pornesc la drum.Primul lucru pe care îl observi când ajungi acolo este locul în care a fost ridicată mănăstirea. Un spaţiu larg, în care biserica se află în centrul unei poieniţe. Pe margine străjuiesc dealuri împădurite, iar în partea stângă se vede clopotniţa din piatră şi lemn ridicată de părintele Arsenie Boca. Biserica se vede mai bine după ce intri în curtea mănăstirii, trecând printr-o poartă din stejar sculptat în stil maramureşan. Clădirea mică poate primi circa 250 de credincioşi la slujbă. Dacă e cald şi sunt mulţi oameni, atunci serviciul religios se mută în altarul de afară. La coada asteptau in jur de 3.000 de oameni… ma asez si eu printre ei ( ca dupa atatea ore de mers pana acolo era si pacat sa nu stau sa astept), insa asteptarea a durat cam 2 ore jumatate pana sa ajung in fata crucii sa ma inchin si sa ma rog.Va spun sincer ca in momentul in care am ajung in fata crucii m-au napadit toate emotiile si simteam ca plutesc si aveam o stare de bine.

Din cate am inteles de la localnici in zile de sarbatoare importante coda este tripla.

 

Coada la crucea lui Arsenie Boca  din Hunedoara

Dupa toata aceasta asteptare aveam nevoie de o noapte de cazare neaparat pentru ca nu ma simteam in stare sa mai conduc pana in Bucuresti. Caut pe google cazare si gasesc o pensiune interesanta, Pensiunea Sarmis se numeste,  vizualizez pozele , cu lemn sculptat in camere , jacuzzi , TV , Wifi. Sun acolo sa vad daca mai au camere disponibile si din fericire pentru mine mai aveau una singura, bineinteles ca nu am mai stat pe ganduri si am rezervat-o imediat.Ajung acolo si vad foarte multe masini cu numar de Bucuresti parcate ( ma gandeam ca asta este un lucru foarte bun), merg cu doamna care se ocupa de camere sa imi si arate locul unde voi dormi…deschide usa si cand vad ce era in camere raman uimita si cu gura cascata. Un pat din lemn masiv sculptat , sifonierul la fel , un tablou imens pe perete. Mancarea extraordinar de buna si gustoasa iar preturi destul de accesibile. Va recomand cu drag sa mergeti acolo in vacanta.

Asa arata restaurantul pensiunii Sarmis cu animale impaiate si lustra facuta din coarne de cerbi iar pe pereti, dinti de porci mistreti si alte animale salbatice.

Restaurant cu animale impaiate

 

Lustra din coarne de Cerb si caprioara

Totul este perfect si facut sa respecte tema, tablourile d epe pereti pana si scaunele de la mese erau sculptate si cu blana naturala de animale.

Scaune din lemn sculptate cu blana naturala

 

Tablouri facute din coarne de caprioara si dinti de porc mistret

Priviti cum aratau dormitoarele, din cate am inteles de la gazda unul din dormitoare era cel mai vintage absolut tot era facut din crengi, pana si patul in intregime era facut din crengi. Fiecare sculptura avea povestea ei.

Dormitor cu pat din lemn sculptat

 

Mancarea foarte gustoasa si deloc scumpa, se poate manca traditional dar si alte preparate. La sfaristul mesei am ales ca desert papanasi cu dulceata din afine, cand au sosit nu mi-a venit sa cred cum arata.

Papanasi desert la pensiunea Sarmis

 

 

Harta cum ajungi la Manastirea Prislop :
 

 
Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (Sibiu) şi apoi la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km. de Bucureşti.
Arsenie Boca este considerat ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia, judeţul Prahova. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini.

Leave a Comment