Plimbare prin Sarmizegetusa

Dupa clipele de regasire de la mormantul lui Arsenie Boca, am zis sa ma cazez la o pensiune din Sarmizegetusa pentru ca a doua zi aveam ceva de vizitat. Ne-am cazat la pensiunea Sarmis (asa cum am scris si in post-ul trecut), un loc de cazare pe care il recomand cu drag.

A doua zi ma urc in masina si pornesc in vizita spre orasul plin de istorie. De la pensiunea Sarmis  am ajuns  in 5 minute la Sarmizegetusa Ulpia, un loc ferit de lume dar totodata important pentru stramosii nostri. Localnicii inca se bucura sa vada ca mai exista lume care cunoaste istoria Capitalei Dacia sau ca insa sunt intresati de istoria de altadata. Bineinteles ca nu am platit bilet de intrare ( ca prin alte parti dar revin la acest lucru), pietre antice si inca pastrate cat ca vezi si sa intelegi ceva din structura lor. La fiecare coltisor aveai tabla cu explicatia incaperilor antice, explicatie atat in romana cat si in engleza (lucru bun, zic eu). Dupa mini sedinta foto,  era necesar sa raman cu amintiri de acolo.

Unele ruine s-au pastrat execelent pacat ca nu mai sunt intregi.

Ruine Sarmizegetusa Ulpia

Priviti cum aratau stalpi din calcar.

Stalpi antici Sarmizegetusa Ulpia

Ajung la Sarmizegetusa Amfiteatru, foarte aproape de Ulpia amplasata la sosea. La intrare era o doamna care incasa taxa de intrare ( ma gandesc ca aici se incasau bani pentru ca era mult mai important ca Ulpia si mult mai expus) , taxa fiind de 10 lei /persoana. In momentul in care pasesti in interiorul amfiteatrului te minunezi de ceea ce au construit ai nostrii. Pe jos un gazon tuns frumos, combinat cu trifoi ( eu fiind mai copilaroasa incepusem sa ma uit dupa trifoi cu 4 foi, dar nici o sansa ) . Recomand sa mergeti sa vizitati un loc plin de istorie si sa va ganditi cum au trait cei care ne-au aparat candva tara.

Ruine Sarmizegetusa Anfiteatru

Dupa am pornit spre Sarmizegetusa Regia. Am cautat pe harta si distanta este de aprox. 40 km , o distanta destul de mare. Drumul este perfect pana la un moment dat, cand mai ai 16 km pana la Sarmizegetusa Regia conduci pe un drum plin de pietris ( drumul nu este plin de gropi numai ca incetineste viteza).

Peisajul minunat, copacii de o culoare mirifica si vazuta doar in pozele editate de artisti si cu siguranta nu au in fiecare an aceeasi culoare. Dupa o distanta de cativa km zaresti pe partea dreapta cateva casute locuite de oameni care inca mai pastreaza povestea antica si care supravietuiesc din ce pot.

Ajung la Sarmizegetusa Regia, si aici se platea, taxa fiind mai mica de 5 lei/persoana, iar taxa de fotografie si filmat fiind de 300 lei/ ora. Bineinteles ca nu am platit nimic, dar nimeni nu ne-a spus nimic despre poze , daca avem voie sau nu. Dintre toate locurile vizitate Regia este cea mai impunatoare ca si loc unde este situata, ca si priveliste, ca si istorie. Pietrele erau “pazite” de agenti de paza care se tineau dupa tine. Istoria spune ca exista un loc in Sarmizegetusa Regia unde poti media si incarca de energie( eu nestiind exact unde este locul) , dau sa ma asez in pozitia lotul intre doua monumente si imediat a strigat un agent la mine ” donsoara, va rog sa va ridicati de acolo”. Eu fiind bine crescuta am ascultat ce mi-a spus si mi-am cerut si scuze pentru boacana facuta, insa dupa aceasta intamplare s-au tinut jandarmii dupa mine de parca ma pregateam sa fur o piatra antica si sa fug cu ea la mine acasa( sincera sa fiu nu m-am simtit tocmai ok sa fiu urmarita jumatate de ora cat am poposit pe acolo).

 Vizita la Sarmizegetuza Regie

Majoritatea arhitectilor care au analizat aceste ruine au spus ca sunt acolo din anul 300 i.h zidurile care inconjurau cetatea erau inalte de 5 metri si lungi de 3 m, am facut catva poze si cu acestea.

Zidurile care inconjurau capitala Sarmizegetusa Regie

In poza de mai jos se afla poarta dinspre partea de est.

Zidurile dinspre poarta de est Sarmizegetusa Regie

Related posts

Leave a Comment